dimecres, 10 d’agost del 2011

SEGESTA





Segesta era una ciutat nadiua posteriorment ampliada pels grecs i també pels romans, enfrontada històricament amb la ciutat de Selinunte, fou atacada pels vàndals i posteriorment arrasada pels sarracens en el segle IX.

Avui en dia romanen en peus dos dels seus monuments principals: el temple i el teatre. De la resta de la ciutat en queden els vestigis dalt del turó que domina tota la plana.

Es diu que les ruïnes de Segeste han esdevingut les més romàntiques de Sicília i això és degut a la simbiosi perfecta de les restes arqueològiques amb el paisatge que les envolta. I la raó és perquè l'entorn s'ha conservat totalment verge en no edificar-se cap ciutat sobre seu.

Anar a Segesta vol dir passar calor en la majoria dels mesos de l'any, per arribar a les restes de la ciutat i el teatre cal ascendir una pujada de dos quilòmetres que hom pot estalviar-se agafant l'autocar que porta des de l'aparcament fins a dalt del turó. Si no hi anem a peu, però, perdem una mica de la perspectiva del lloc i el gaudi d'anar veient com apareix el temple a mesura que enfilem el camí.

L'ascenció val la pena, doncs dalt de tot el regal és l'impressionant teatre grec, el millor conservat de la illa. En aquest lloc pren carta de naturalesa el criteri dels grecs d'utilitzar el paisatge com a teló de fons dels seus teatres.

A banda d'això, serà possiblement l'únic dels teatres de Sicília que trobareu sense grades o escenaris moderns afegits en motiu d'algun festival de música que hi programen i que solen distorsionar la visió d'aquests monuments. El de Segesta sempre el trobareu immaculat, talment com si encara haguessin d'aparèixer els actors a representar les seves tragèdies gregues.

El temple de Segesta és del segle V a.C. i és un dels més ben conservats de la illa atès que no va ser expoliat. És un temple inacabat d'estil dòric, les columnes apareixen sense estriar i no va arribar a tenir mai sostre.

Davant seu hom empetiteix davant la capacitat d'aquells arquitectes per arribar a construir edificis de tanta monumentalitat.

Segesta és per als amants de l'arquitectura, l'arqueologia i la història, el millor lloc per a començar a descobrir els monuments de l'antiga Sicília.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada